Tinerii – o resursă a comunității

Tinerii – o resursă a comunității

Tinerii sunt o resursă extrem de importantă pentru comunitățile din care fac parte și multe localități  investesc în ei ca parte a soluției pentru un viitor mai bun, adesea cu rezultate remarcabile. Din păcate, nu întotdeauna autoritățile publice locale par să înțeleagă importanța tinerilor și nu se preocupă de problemele lor.

În cadrul Decadei Transparenței, vineri, 19.08.2016, în incinta Primăriei comunei Grătiești s-a desfășurat masa rotundă cu genericul “Tinerii – o resursă a comunității”, la care au fost invitați primarul comunei Grătiești dl Victor Mardare, consilieri locali: Elena Vahtin, Anatolie Duca, Cristina Jitari,  Grigore Popa, Tatiana Gutium,  Radu Caraman, Dumitru Busuioc, Maria Boico -președintele AO  “Generația Mea”, Valariu Bujac – AO “Serviciul pentru Pace”, reprezentantul poliției de sector, tineri din comunitate.

S-au punctat cele mai importante probleme cu care se confruntă tinerii, dar și întreaga comunitate: drumuri rele, lipsa canalizării, iluminatulului stradal, gunoiștile stihiinice din localitate, și desigur  lipsa Casei de cultură, a activităților de agrement pentru tineri, etc.

Concluziile generale ale Dialogului structurat realizat :

–  Este nevoie de organizarea unor evenimente pentru schimb de experienta, facilitare parteneriate intre ONG de tineret si grupuri de initiativa ale tinerilor din comuna Grătiești;
–  Tinerii sa fie mai uniti, sa se asocieze in grupuri de initiativa sau ONG-uri pentru ca actiunile lor sa aiba impact, iar glasul lor sa se faca auzit;
–  Tinerii au dorinta de a schimba lucrurile sa fie mai bine pentru comunitate, dar se descurajeaza repede, entuziasmul se pierde pentru ca nu exista o susținere din partea comunității;
–  Tinerii trebuie sa se mobilizeze, sa se „agite”, sa manifeste spirit de initiative;
–  In localitatile rurale, tinerii nu au cu cine dialoga din aparatul primariilor, nu exista o problema a tinerilor, nu se ocupa nimeni in special de problemele lor;
–  Autoritatile publice locale asteapta propuneri din partea lor, a tinerilor;
–  Este nevoie de DIALOG intre tineri si autoritati, reprezentanti institutiilor .

La finalul discuțiilor s-a convenit că:

  • Problemele ar putea fi rezolvata prin atragerea investitorilor pentru implementarea proiectelor cu fonduri nerambursabile.
  • Tinerii sunt încurajați să vină cu propuneri de proiecte către APL.
  • Consiliul comuna Grătiești promite să vină cu suport ul financiar necesar în limita posibilităților pentru a susține inițiativele tinerilor.

Noi considerăm că desi tinerii au initiativă și iși doresc să schimbe ceva

sau sunt dispuși să se implice in viitorul lor, nu primesc atentie din partea responsabililor cu politicile de tineret care au aceasta obligatie, dovadă fiind neprezentarea specialistului în domeniul tineretului din cadrul Primăriei comunei Grătiești la acest eveniment.

 

Proiect implementat de către consiliera Jitari Cristina în parteneriat cu APL  și susținut financiar de către fondatorul „StarNet” Alexandru Machedon.